Som ungdomsledare går du en folkhögskoleutbildning i ledarskap och är samtidigt en del av ELUs arbetslag. Här finns möjligheten att prova på ledarrollen, lära sig mer om ledarskapet och få personlig handledning för att växa som människa och som ledare. Utbildningen som ELU driver i samarbete med Glimåkra folkhögskola sker huvudsakligen på den ort där du är placerad. I många yrken finns ett lärlingssystem som fungerar som utbildning. Året som ungdomsledare är på liknande vis ett år som ledarlärling. Det innebär dels att du utbildar dig för att i framtiden stå i ledarroll och dels att den största delen av utbildningen inte sker i skolbänken utan i mötet med ungdomar, där ledarskapet får tränas.

På detta sätt blir du en del av ELUs ungdomsarbete med läger, ungdomsgrupper, skolarbete, caféer m.m. Dessutom kan du få arbetsuppgifter i lokala föreningar och församlingar som inte är direkt kopplat till ungdomar, men som rustar dig för olika typer av ledarskap. Du kommer jobba i team med handledare och ha möjlighet att påverka dina arbetsuppgifter så att du får utmanas i tron och upptäcka och växa i dina gåvor, och samtidigt vara i tjänst för andra.

Som ungdomsledare i ELU får man en blandning av teori och praktik, och har samtidigt tillgång till en handledare som följer en under hela året. Det har varit jättegivande! Man får lov att testa och sen reflektera och lära sig av hur det gick.

Yohannes

När jag ser tillbaka på året så har jag sett hur jag fått växa personligen och som Jesus efterföljare. Att vara ungdomsledare i ELU har verkligen format mig och jag fick både uppmuntras och utmanas i min tro.

Johanna

Kursen

Som ungdomsledare i ELU går du ELUs ledarutbildning. Kursen består av utbildningsveckor på Missionsgården Strandhem i Örkelljunga. Veckorna är fyllda av föreläsningar, bibelstudier, workshops, gemenskap, arbeten enskilt och i grupp, mm. Mellan utbildningsveckorna arbetar man med olika uppgifter samt med kurslitteraturen.

Men huvuddelen av utbildningen sker alltså utifrån det lokala arbete som du är placerad i. Det kallas verksamhetshetsförlagd utbildning. Här är handledningen en viktig del i utbildningen där du får reflektera och samtala kring uppgifterna du står i. ”Learning by doing and reflecting” är grundidén med ledarutbildningen.

Praktisk info

Utbildningen är studiemedelsberättigad (alla har rätt till två års studier på folkhögskolenivå, efter man fyllt 20 år) med studiebidrag och möjlighet till studielån. ELU står för dina boendekostnader och betalar en mindre kostnadsersättning på 1200 kr/mån. Dessutom erbjuds du ett friskvårdsbidrag på 1500 kr.
Utbildningen följer läsåret, från mitten av augusti till början av juni, och därför ingår även lov. Kontakta oss för exakta datum.

Du ansöker till att bli ungdomsledare via detta ansökningsformulär. Har du frågor kring ansökan, hör av dig till kursansvariga Jakob Andersson eller Anna Swahn på jakob.andersson@elungdom.se eller anna.swahn@elungdom.se.

Sista ansökningsdag: 14 april 2024. Vi behandlar ansökningar löpande, så sök redan idag!

ELU finns på en rad olika orter, främst i Skåne. Ungdomsledarteamen utgår från de orter där vi kan erbjuda handledare. Vanligtvis är det Lund, Ängelholm och Hässleholm/Kristianstad, men ytterligare orter kan bli aktuellt om intresse finns, t.ex. Stockholm, Hässleholm, Malmö eller Örkelljunga. Här nedan kan du läsa mer om vad ungdomsledarna brukar göra på de olika orterna. Som ungdomsledare har du också stora möjligheter att lägga tid på det som du brinner för. Det behöver inte bara vara lokalt arbete, utan kan innebära regionala projekt som t.ex. läger, retreathelger, musik- eller idrottsevent. Det som står här är ett axplock, inte allt. Upptäck mer genom att bli ungdomsledare.

Kristianstad

Ungdomsledarna i Kristianstad utgår från ELF-kapellet. Här samlas många ungdomar från Kristianstadtrakten varje måndagskväll för undervisning, bön, lovsång och gemenskap. Nyligen startade caféet Källan med syfte att nå fler ungdomar i stan. I Kristianstad finns även ekumeniska ungdomskvällar och stora möjligheter att jobba gentemot gymnasieskolorna.

Ungdomsteamet som utgår från Kristianstad brukar också röra sig över hela Nordöstra Skåne och besöka t.ex. ungdomsgruppen i Hässleholm.

Lund

Här jobbar ungdomsledarna utifrån Kristna Föreningen Filippi. Här finns ungdomsgruppen Berea som ses varannan torsdag och varannan fredag. Ungdomarna i Berea är även indelade hemgrupper och ungdomsledarna arbetar även med att engagera ungdomarna i söndagsgudstjänsterna. Dessutom driver ungdomsteamet Café Sandkakan i centrala Lund som både är ett tillhåll för kristna ungdomar och för många andra.

Genom att ha tid att bygga goda relationer kan ungdomsledarna på detta sätt få förtroendefulla samtal och berätta om Jesus.  Gatuevangelisation, alphakurs, skolgrupper… här finns det alltid mer att göra!

Ängelholm

Här jobbar ungdomsledarna utifrån ELM Ängelholm som ligger precis bredvid Ängelholms Gymnasieskola mitt i centrum. Två dagar i veckan strömmar elever från gymnasieskolan in i missionshuset, då Café Engel är öppet. Caféet samlar uppemot 100 elever en vanlig dag och här vill ungdomsteamet skapa en trygg miljö där de viktiga samtalen om livets stora frågor aldrig är långt borta. Dagens tema med frågor och andakt skapar spännande möten med vanliga gymnasieelever.

Varje vecka ses ungdomsgruppen ÅÄÖ i cafélokalerna och det finns även hemgrupper. Ungdomsteamet jobbar också för att söndagsgudstjänsten ska vara en plats för alla åldrar och i Ängelholm finns också ett gott ekumeniskt samarbete. 

Andra platser?

Det finns stora behov och stora möjligheter på många fler ställen. Örkelljunga, Vittsjö, Hässleholm, Malmö, Stockholm… Gud kanske lägger någon annan plats på ditt hjärta?

Från ELUs sida är vi alltid öppna för nya arbetsområden. Det viktiga är att du som kursdeltagare får den handledning och arbetsledning som du behöver. Hör av dig om du har en idé!